Ung i en urolig tid

Vi har talt med Johan, Maha, Benedikte og Leo om at være ung i en urolig tid

De er bekymrede for verdens tilstand og har brug for pauser fra nyhedsstrømmen. Som modtræk til det, der sker ude i verden, søger de tryghed og sjov i de nære fællesskaber, der fylder i hverdagen. De undres over, at menneskeheden intet har lært af historien og harcelerer over sociale mediers magt og ekstreme trends, der bliver det nye normale.

Vi har lavet en voxpop med fire unge om, hvordan de har det med alt det, der sker ude i verden lige nu. Der er krig i Europa på tredje år, Gaza-konflikten er mere betændt end længe, klimaet har det ikke godt, og Donald Trump ændrer i lynfart på aftaler og forbindelser, som vi før tog for givet. Vi har også spurgt dem, hvilke fællesskaber der er vigtigst for dem, og om deres ønsker for fremtiden. Mød Johan, Maha, Benedikte og Leo.

Johan, 18 år, går i 2. g

Hvordan har du det med verden lige nu?
Alt det, der sker i verden, fylder enormt meget for mig. Det går mig på i min hverdag, at krig kunne blive en realitet. Det er enormt utrygt, men jeg prøver at distrahere mig selv fra det, så det ikke tager overhånd. Jeg tænker, det er forfærdeligt, men ikke noget, jeg kan ændre på lige nu, og så slukker jeg for nyhederne.

Hvilke fællesskaber er vigtigst for dig?
De vigtigste fællesskaber er for mig dem, jeg aktivt vælger at tage del i. Min mor, papfar, lillebror og kæreste, der altid er der for mig, hvis det bliver svært, og mine venner, der altid er klar på at gøre noget fedt.

Hvad er dit største ønske for fremtiden?
Mit største ønske for fremtiden er et stabilt og godt liv, hvor alle er glade og tilfredse, og ingen mangler noget.

Maha, 22 år, læser Socialvidenskab

Hvordan har du det med verden lige nu?
Vi lever desværre i en verden præget af stigende polarisering. Gaza, Ukraine og Kashmir er blot nogle få eksempler på de mange forfærdelige hændelser, vi er vidner til. Desværre har vi ikke lært af verdenshistorien – blot at den gentager sig. Derfor er jeg dybt bekymret for den fremtid, vi står overfor. Jeg kan mærke, at det går stærkt i en retning, hvor jeg frygter, at vores værdier går tabt.

Hvilke fællesskaber er vigtigst for dig?
Min familie og mine nære relationer betyder ekstra meget i tider som disse. Trygge fællesskaber, hvor man kan dele sine bekymringer, oplevelser og følelser uden at skulle være bange for at blive misforstået. Derudover er det utrolig vigtigt, at man i de fællesskaber kan se hinanden i øjnene, og at begge parter er ligeværdige. At samtalerne baseres på en fælles forståelse af, at personlige oplevelser aldrig er forkerte, og at man derfor respekterer hinanden – selvom man er uenige. I stedet må man blive enige om at være uenige.

Hvad er dit største ønske for fremtiden?
Jeg ønsker en verden præget af fred og sammenhold. En verden, hvor det ikke er alle mulige ydre parametre, der afgør, hvorvidt man skal respekteres. Alle skal respekteres, fordi alle er mennesker.

Benedikte, 18 år, går i 2.g

Hvordan har du det med verden lige nu?
Det fylder meget i hverdagen. Man kan næsten ikke undgå de voldsomme nyheder, selvom man prøver. Det gør også, at man får mindre lyst til at følge med i, hvad der sker i verden. Det virker meget uoverskueligt, og det føles ikke, som om der er noget, man kan gøre som ung. Men hvis man helt undgår de dårlige nyheder, ved man heller ikke, hvad der sker. Dette gør det svært at få øje på de gode nyheder.

Hvilke fællesskaber er vigtigst for dig?
For mig er der flere vigtige fællesskaber, men et af de vigtigste er min familie. De er der altid – det er dem, der har kendt mig længst, men også dem, der kan være mest irriterende. Jeg ved, at de altid er der for mig. Et andet fællesskab, som betyder meget, er de mennesker, jeg dyrker sport med. Vi er sammen, når det går godt til konkurrencer, men også når det går helt galt. Og så er der selvfølgelig det fællesskab, jeg har på gymnasiet. Vi bruger mange timer sammen hver uge, og hvis der ikke er et godt fællesskab dér, så er det virkelig mange timer, man ikke har det godt.

Hvad er dit største ønske for fremtiden?
Jeg har mange ønsker for fremtiden – både for mig selv og for verden. Jeg ønsker, at vi kommer til at passe bedre på kloden, end vi gør nu. Jeg ønsker, at vi som verdenssamfund kommer til at passe bedre på hinanden. For min egen fremtid håber jeg, at jeg kommer til at lave noget i min hverdag, som jeg holder af. Jeg ønsker at få et liv med mening. Det håber jeg faktisk for alle – at vi alle kan få et liv, som giver mening og gør, at man føler sig betydningsfuld.

Leo, 20 år, går i 2.g

Hvordan har du det med verden lige nu?
Jeg bliver berørt af det, der sker. Helt personligt går jeg på Samfundsfag-Engelsk-linjen, så jeg hører meget om Donald Trump – han bekymrer mig. Jeg bekymrer mig også om mine fremtidige arbejdsmuligheder, fordi jeg gerne vil arbejde internationalt – så fremtiden kan godt virke usikker. Men ikke så meget, at jeg føler mig trist eller stresset i min hverdag.

Hvilke fællesskaber er vigtigst for dig?
Mine vigtigste fællesskaber er mine venner og min familie. De giver mig en følelse af at høre til og en glæde ved at have nogen at tale med, som forstår én – fordi relationerne bygger på kærlighed.

Hvad er dit største ønske for fremtiden?
Jeg ville ønske, at de sociale medier ikke havde så meget magt over os. Der er både afhængigheden og for eksempel ændringen af maskulinitetsbegrebet. De nye mandeidealer fra sociale medier flyder over i virkeligheden – så det kun handler om udseende, en flot og stærk krop, og at man skal være handlekraftig, selvsikker og direkte.
Jeg oplever, at der er andre forventninger til én som mand i dag. Hvis du vil fikse dit liv, er der vildt mange guides på nettet: Du skal gå til fitness, tage kreatin og proteiner, tale til kvinder på en bestemt måde – det er blevet så toxic.
Det er svært at finde sin plads i det hele uden at skulle at sætte sig ind i disse “nye” maskuline rammer. Jeg tror, at denne ændring primært skyldes sociale medier – men også, at mange unge i dag mangler noget at kæmpe for.